torstai 28. helmikuuta 2008

Operettiteatteri Bravo. Johann Strauss: Lepakko

Muistathan: RikkiMikon ilmainen puhelinnumero löytyy tämän linkin kautta. Soita!


Koska Lepakkokuume alkaa vähitellen ainakin Keski-Suomessa nousta, RikkiMikko päätti kirjoittaa jotain Johann Straussin operetista Lepakko.

Alempana on linkkejä, joiden kautta voit katsella aiheeseen liittyviä hienoja videotallenteita. Koska Internet yhteydet saattavat olla joskus tällaisten streaming video- ohjelmien pullonkaula - esitykset saattavat ajoittain häiritsevästi katketa - kannattaa toisto pysäyttää alussa joksikin aikaa, jotta puskurimuistiin ehtii tallentua riittävästi dataa. Latauksen kehitystä ilmaiseva punainen viiva kertoo tilanteen. Kun viivaa on tullut riittävästi, voi toiston aloittaa, ja kas, toistoon ei välttämättä enää niitä katkoja tulekaan. Anna palautetta tästäkin asiasta, jos tarvetta ilmenee!

Liitän tähän linkin Operettiteatteri Bravon sivuille, jotta halukkaat voivat käydä tarkastamassa sieltä tämän ammattiteatterin ihan virallisen ja päivitetyn tiedon kapellimestarista, solisteista, kuorosta, tanssiryhmästä, orkesterista, esitysten ajankohdista jne.

Taustatietoa Johann Strauss nuoremman operetista Lepakko (video).

Lepakon saksankielinen libretto avautuu luettavaksi täältä.
Saattaa olla hyödyksi tai ainakin iloksi tulostaa libretto paperille tai avata se uuteen ikkunaan, ennen kuin alkaa kuunnella ja katsella alempana olevista linkeistä avautuvia operettivideoita.

Operetin musiikista ja pukuloistosta voit poimia makupaloja:

- Fledermaus Overture
- I Akt: Introduktion.
- No 2: Terzett
- No 5: Finale I
- No 7: Couplet (
Prinssi Orlofsky, Bravon projektissa Marja Peura)
- No 8: Mein Herr Marquis
- No 9: Duetto
- No 10: Klange des Heimats; Csardas
- No 11:
Bruderlein, Bruderlein und Schwesterlein
- No 15: Ich Stehe Voll Zagen
- No 16: Finale III

Toivottavasti tämä teksti ja ohessa olevat videot osaltaan helpottavat yleisöä teoksen hienouksien ymmärtämisessä. Kesällä sitten joukolla seuraamaan iki-ihania musiikkihetkiä! Aikataulut löydät siis täältä, Bravon omalta Internet- sivulta.

RikkiMikko toivottaa hyvää lopputalvea ja aurinkoista alkavaa kevättä

maanantai 25. helmikuuta 2008

Musiikin lähteiden valinnasta

Innokkaana musiikin ystävänä RikkiMikko on viime aikoina miettinyt eri musiikin lähteiden merkitystä kuuntelun kannalta. Tällä hetkellä on käytettävissä eri tyyppisiä musiikkia kuultavaksi tuottavia lähteitä: perinteinen Ylen Ykkönen , Classic FM, joskus harvoin televisio, aidot konsertit, CD- levyt ja mp3- soittimet, tietokoneen kautta kuunneltavat nettiradiot sekä itse tuotettu musisointi.

Radiosta ja televisiosta tulevaan musiikkiin et voi juurikaan vaikuttaa; sieltä tulee se, mitä sieltä on määrätty tulevaksi. Kanavaa vaihtamalla voit tietysti siirtyä ehkä genrestä toiseen, toisin sanoen, jos joku klassisen musiikin kanava ei miellytä, vaihdat kevyen puolelle, esimerkiksi Iskelmä, Groove FM, Radio Nova, Voice ja niin edelleen, joista tulee sitten sitä, mitä juontajan mieleen on pälkähtänyt. Jazzin suhteen sitä paitsi valinnan mahdollisuudet lienevät tällä hetkellä Suomessa aika vähäiset. Sitä lajia tulee tiettynä viikonpäivänä tiettyyn kellonaikaan puoli tuntia, ja sillä selvä. Ajansiirtolaitteet tietysti muuttavat tilannetta, ja voit hyvin tallentaa jonkun esityksen ja kuunnella sen sitten silloin, kun sinua miellyttää.

Konserttiin menet kuuntelemaan nimenomaan sitä ohjelmistoa, jonka joku orkesterin asiasta päättävä elin on kuukausia aikaisemmin suuressa viisaudessaan päättänyt. Sinä valitset vain joko tai, siis joko menet konserttiin tai jätät menemättä, muuta valintaa et voi tehdä! Toki ne elämykset sitten ovat usein aivan omaa luokkaansa, kun voi paitsi kuulla hienoa musiikkia, myös nähdä kuinka sitä tuotetaan. Usein akustinenkin puoli musiikkihetken nautinnossa siellä konserttitilassa on toista luokkaa, kuin radion tai television välittämä, ainakin silloin, jos sattuu asumaan kerrostalossa tai muuten vain joutuu varomaan naapurien häiriintymistä.

Tämän kirjoituksen ajatuksena on tuoda esiin eräs uusi aspekti musiikin kuuntelussa, nimittäin tietty yllätyksellisyys, jonka nettiradio vain voi tuoda; tiedät suunnilleen minkä tyyppistä musiikkia on tulossa, jos valitset esimerkiksi last.fm:n hakemistosta Jazz tai Big Band, siis jonkun tietyn genren, tai jos valitset vaikkapa Patrick Gallois tai Mozart, voit odottaa saavasi kuulla huipputason huilumusiikkia tai vastaavasti wieniläisklassista sinfoniamusiikkia, vaikkapa Haydnia, last.fm kun ei aina suoraan ryhdy soittamaan välttämättä juuri valintaikkunaan kirjoitetun säveltäjän tai taiteilijan omia teoksia, vaan usein myös heitä lähellä olevia.

Tämä tekeekin asian todella mielenkiintoiseksi. Sinulla on nyt paljon enemmän odotuksia (ja ehkä yllätyksiäkin saattaa tulla), kuin laittaessasi oman sataan kertaan soitetun mielikappaleesi sisältämän CD:n levysoittimeen tai napsauttaessasi (kännykässäsi olevan?) mp3- soittimen päälle. Näistä välineistä kuulet vain sen valikoiman, jonka olet itse aivan tieten tahtoen jostain hankkinut, mutta et mitään muuta.

Last.fm palvelee sinua "oppivana mediana" reagoidessaan sinun mieltymyksiisi: kun kuulet jonkun sinua miellyttävän teoksen, voit ilmaista ihastuksesi painamalla punaista sydämen kuvaa, mikä tavallaan ohjelmoi tulevaa valikoimaa sinun ohjeistuksesi mukaan. Tämä toiminto luonnollisesti edellyttää palvelun käyttäjäksi rekisteröitymistä, jotta tietokoneohjelma voi palvella juuri sinua eikä ota listallesi esimerkiksi naapurin Kaisan toivomuksia. Kaikissa tapauksissa voit painaa ll> eli eteenpäin- merkkiä, jos teos ei miellytä tai jos muuten haluat mennä tarjolla olevalla listalla eteenpäin.

Rekisteröityjen käyttäjien suosikkilistat ovat mainio sielun peili; kuinka ollakaan, kun RikkiMikko napsautti omaa suosikkilistaansa, ensimmäisenä alkoi soida Gustav Holst – Peace, jonka jälkeen tuli sitten Nicolo Paganini – No. 21 In A Major, siis sellaista musiikkia, jonka lähisukulaisia oli tullut joskus merkittyä suosikkeihin. Voit tarkastella myös toisten rekisteröityneiden palvelun käyttäjien mieltymyksiä ja antaa heille vaikka näihin seikkoihin liittyviä kommentteja.

Esitettävään musiikkiin liittyvä henkilö, säveltäjä tai esittäjä on saanut kunkin teoksen aikana näkyvissä olevan pienimuotoisen elämäkerran tai CV:n, joita palvelun rekisteröityneet käyttäjät voivat käydä muokkaamassa, kuten Wikipediassa. Tämä osapalvelu tekee last.fm:stä ajan tasalla pysyttelevän musiikin tietoteoksen, jota opiskelemalla voi täydentää musiikin historian tietämystään.

Palvelu on ilmainen, mutta muusikon elinkeinon harjoittamisen kannalta hyvä puoli on se, että kuunteleva yleisö voi käydä tällä sivustolla myös kätevästi levyostoksilla, jotka voi ladata omalle koneelle ja maksaa kätevästi VISA- kortilla. Valikoima on todella laaja.